• JORNADA DE VOCACIONES NATIVAS 2024


    Hágase tu voluntad. Todos discípulos, todos misioneros
  • ENCUENTRO DE JÓVENES 2024


    ¡Apúntate!
  • MEMORIA DE ACTIVIDADES


    Mira todo lo que hicimos en 2022
  • MEDITACIÓN DIARIA


    ¡Reza con nosotros por las misiones!
  • SUPERGESTO


    La revista para jóvenes, ahora en formato 100% digital

lunes, 3 de octubre de 2016

ELS MISSIONERS I MISSIONERES AL DESCOBERT

Resultado de imagen de OMP ANASTASIOEl proper 23 d’octubre l’Església dedica una jornada a les missions. És el tradicional Domund, que enguany assoleix la 90a edició. L’any passat es van recollir més de 13 milions i mig d’euros arreu d’Espanya,  per ajudar en la tasca que fan prop de 13.000 missioners i missioneres arreu del món. Del 3 al 12 d’octubre el Centre Tarraconense El Seminari,  a Tarragona, acollirà una exposició i una sèrie d’actes culturals sota el títol El Domund, al descobert . La presentació de les activitats va tenir lloc a Tarragona, dimarts 23 de setembre, amb la presència d’Anastasio Gil, director de les OMP,  Obres Missionals Pontifícies a Espanya.
Quim és l’objetiu de la iniciativa “El Domund, al descobert”?
Des de fa uns anys prenem la iniciativa  no només de preparar la jornada del Domund en els àmbits de transmissió de la fe (com són les parròquies, els col.legis i les comunitats religioses) sinó també  de sortir al carrer. La millor manera de sortir al carrer és mostrar en un centre cultural com és el Centre Tarraconense El Seminari, què és el Domund, què és fa, quins són els protagonistes, com podem col.laborar i què significa per a nosaltres. Gràcies a Déu tenim una ressonància  extraordinària especialment amb la col·laboració  dels mitjans de comunicació que es fan ressò ràpidament d’aquestes iniciatives que, en definitiva, són una creativitat més per mostrar el rostre proper i amable de Déu vers la societat. D’altra  banda, voldria agrair tant a l’arquebisbat de Tarragona com a la resta de diòcesis de Catalunya que hagin acollit aquesta iniciativa que permet visualitzar el que és i significa el Domund a través d’aquesta exposició  i de les altres activitats  de caràcter cultural i missioner.
Què podrem veure en aquesta exposició en relació amb el moment actual de les missions?
Hi ha prop de 13.000  homes i dones espanyols que lliuren la vida en els llocs més  recòndits de l’Església universal. En concret  el que volem mostrar en l’exposició  és què el Domund, en el 90è aniversari. Volem mostrar que els veritables protagonistes de la missió són els mateixos missioners. Un tercer espai el dediquem amb molta estimació a fer realitat allò que de vegades queda amagat: com Catalunya és missionera a través dels seus missioners?. Per això, al claustre del Centre Tarraconense El Seminari, al costat de la capella de Sant Pau, posarem els noms de tots i cadascun dels missioners catalans que han estat enviats per les seves diòcesis. El quart espai és una invitació a col·laborar amb les missions, no només en l’aspecte econòmic, també en la cooperació  espiritual  i personal. El cinquè i darrer espai de l’exposició mostra el lema d’enguany : “Surt de la teva terra”. En aquest sentit, cal destacar que volem retre homenatge sincer a la missionera catalana Isa Solà, religiosa de Jesús-Maria assassinada a Haití el 2 de setembre passat.
Quina és la clau de tota la feina que desenvolupen  els missioners ,  una feina sovint amagada i silenciosa , que no imposa sinó que proposa?
Al subsòl de la seva tasca  hi ha una gran paciència. Potser el que més crida l’atenció d’un missioner és que té la paciència de Déu de saber esperar. Mai no s’apropa  a una planta perquè creixi més ràpid estirant-la cap amunt, sinó que sap que gespa creix a la nit i que els fruits només els dóna Déu. La seva tasca és pacient i tranquil·la, però en cap cas inactiva. El missioner es gasta totalment al servei d’aquelles persones que sempre el troben disponible.
Abans esmentava els 13.000 missioners i missioneres espanyols. La realitat del laïcat missioner és cada cop més important?

Amb independència de la crisi de vocacions a la vida religiosa i al sacerdoci, la realitat és que el laïcat missioner creix notablement. En l’actualitat parlaríem que un 80% són religiosos i religioses. També hi ha uns 1.000 sacerdots diocesans i uns 700 laics que lliuren la vida a l’anunci de l’evangeli.